Online workshop Ken jezelf

Welkom bij deel 3 van de online workshop Ken Jezelf.

In deze workshop leer je waarom het belangrijk is om jezelf te leren kennen. En hoe je dat zou kunnen bereiken.

Hoe werkt het?

1. Kijk de video
2. Maak de opdracht na de video
3. Lees het achtergrondartikel
3. Maak de opdracht

Ken jezelf video:

Opdracht na de video:
1. Hoe goed ken jij jezelf?
a. slecht: alsof ik een vreemdeling ben. Ik blijf mezelf (niet altijd positief) verrassen.
b. matig: alsof ik een ex van mezelf ben. Ik begrijp mezelf nog steeds niet;-)
c. voldoende: alsof ik een goede vriend of familielid ben. Ik weet wat ik wel en niet moet doen. Ik doe het alleen niet altijd.
d. goed: alsof ik mijn broekzak ben. Ik ken mezelf door en door. Ik doe in mijn leven over het algemeen precies wat ik leuk vind en wil.

 

Achtergrondartikel: een verrassende ontmoeting
“En ben je jezelf nog tegengekomen?” vroeg een vriend toen ik terugkwam van een lange reis naar Australië. Ik moest lachen en schudde mijn hoofd. Vooraf hadden we grapjes gemaakt over hoe ik een kopie van mezelf zou ontmoeten in de woestijn. Toch had ik wel veel meegemaakt Down Under en een nieuw soort zelfvertrouwen opgedaan. Voor het eerst in 19 jaar wist ik bijvoorbeeld wat ik wilde gaan studeren. Had ik mezelf beter leren kennen?

Het is een thema dat vaak terugkomt in de geluksliteratuur:

1. Ken uzelf, stond er boven de ingang van het orakel van Delphi in Griekenland. Het was zijn belangrijkste advies. Iemand had het orakel ooit gevraagd langs welke weg hij geluk kon bereiken. Het orakel antwoordde: “Als je jezelf hebt leren kennen.”

2. Socrates demonstreerde hoe goed hij zichzelf kende, toen het orakel had beweerd dat hij de wijste man van de wereld was. Veel Atheners waren hierdoor beledigd. Socrates snapte het wel. Hij zei: “ik ben de wijste man van de wereld, omdat ik weet dat ik niets weet.” Vergelijk dat eens met alle mensen die wel vinden dat zij de wijsheid in pacht hebben, de commentatoren op televisie, de prekers, de trainers 😉 Is het geen verademing om als basis te hebben dat je niets weet?

3. Een bekend Duits spreekwoord, toegeschreven aan Goethe, is in der Beschränkung zeigt sich der Meister, in de beperking toont zich de meester. Een slim persoon weet wat hij niet kan en richt zich op dingen waar hij wel talenten voor heeft. Doe waar je goed in bent! Zo ontwikkel je een gezond zelfvertrouwen. Alleen arrogante en trotse mensen zijn gespecialiseerd op terreinen waar ze niets van af weten.

4. De beroemde Franse filosoof Michel de Montaigne sloot zich op in zijn kasteel en deed jarenlang uitgebreid zelfonderzoek door allemaal essays over zijn leven te schrijven. Onderwerpen waren bijvoorbeeld vriendschap, reizen en het menselijke lichaam. Zo wilde hij zichzelf en het leven beter begrijpen. Beroemd is zijn uitspraak: “Que sais-je?” Wat weet ik?

Maar hoe moet je jezelf dan leren kennen? Is het niet verschrikkelijk moeilijk? In het voorafgaande zijn een paar hints te vinden:

1. Verander iets groots (woonplek, werk, studie) of kleins (een gewoonte, een route die je vaak neemt, een nieuwsbron). Je bent dan eerder op jezelf aangewezen in plaats van op het vertrouwde.
2. Wees bescheiden. De oude Grieken zagen het credo: ken jezelf, vooral als een oproep tot bescheidenheid en een gevoel voor maat. Maar vergeet vooral niet om te doen waar je goed in bent, zou Goethe toevoegen.
3. Schrijf! Of het nu een dagboek, opstel of een verhaal is. Het schrijven dwingt jou om je gedachten te ordenen en te reflecteren.

Al deze manieren vergroten het inzicht in jezelf en maken de duizenden keuzes die je dagelijks moet maken of die ene levensveranderende keuze makkelijker. Zo kun je je geluk vergroten. En met een beetje mazzel, als het echt helemaal meezit, loop je jezelf misschien wel ergens op deze wereld tegen het lijf. Of dat nou gelukkig maakt….?


Opdracht na het achtergrondartikel

De opdrachten van deze week hebben als doel jezelf wat beter te leren kennen.

1. Verander deze week iets. Breek eens met een gewoonte. Je hoeft niet meteen je relatie uit te maken ;-), maar probeer het eens met iets kleins. Neem bijvoorbeeld eens een andere route of toetje. Kijk eens een ander tv-programma! Wat merk je dat deze verandering zegt over jezelf?

2. Schrijf deze week een dagboek. Al zijn het maar een paar woorden per dag in je agenda. Het mag over alles gaan. Onderzoek dan aan het einde van de week, al ware je Michel de Montaigne, wat je hebt opgeschreven. Wat zegt het over jezelf? Wat doe je graag? Hoe kun je meer doen van wat je leuk vindt?

3. Niet beschreven in het artikel, maar erg belangrijk: hulp van een ander! Vraag aan een goede bekende van je twee dingen:

a. Wat vind je dat ik goed kan? Wat zou ik meer mogen doen?

b. Op welke punt vind je dat ik me bescheidener mag opstellen? Wat zou ik minder moeten doen?

Succes en veel plezier!

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *