Online workshop Alles met Mate

Welkom bij deel 1 van de online training Gelukkig voor Beginners!

Deel 1 gaat over Alles met Mate.

In deze workshop leer je waarom Aristoteles je aanbeveelt om alles met mate te doen.  En hoe je dat zou kunnen bereiken.

Hoe werkt het?

1. Kijk de video
2. Lees het achtergrondartikel
3. Maak de opdracht

Video

Achtergrondartikel

Aristoteles is één van de grootste denkers uit de geschiedenis. In de middeleeuwen noemden de geleerden hem eenvoudigweg de filosoof. Iedereen wist dan wel over wie ze het hadden. Aristoteles zei dat het doel van het leven gelukkig worden is. (Mooi weten we dat eindelijk;-)

Volgens hem is dat voor iedereen haalbaar. Maar hoe dan? In zijn beroemde boek de Ethica legt hij het uit en geeft hij zelfs een gebruiksaanwijzing! Hoewel elk individu het anders zal ervaren, komt hij uit bij enkele algemene deugden ofwel goede eigenschappen. Als je die met mate toepast, word je vanzelf gelukkiger:

Richt de juiste emotie op de juiste persoon, op de juiste plaats, op het juiste moment en in de juiste mate.

Belangrijk is dat je iets niet te veel doet en niet te weinig. Doe alles met mate. Hoe ziet dat er concreet uit? Aristoteles stond bekend om zijn systematische aanpak en legde nauwkeurig uit hoe je een deugdzaam leven kan leiden. Hieronder zet hij de deugden uiteen. Mij valt op hoe actueel ze nog zijn.

de-deugden-van-Aristoteles

Een duidelijk voorbeeld is dat het goed is om moedig te zijn, maar roekeloosheid (te veel moed) en lafheid (te weinig moed) is weer niet goed volgens Aristoteles. Ook op het gebied van genietingen wijst hij de weg. Gematigdheid is goed, maar losbandigheid (drugs, drank, Badr Hari) en ongevoeligheid (de ongezellige geheelonthouder die alle feestjes overslaat) niet. Over carnaval zou je kunnen zeggen dat het misschien de juiste maat is: een weekje in het jaar los gaan mag…

Kijk eens in de kolom te veel. Daar staat telkens wat er gebeurt als je van iets teveel doet. Als iemand al die eigenschappen zou hebben, dan is hij een losbandig, verkwistend, patserig, eerzuchtig, verwaand, lichtgeraakt, opschepperig, aanstellerig, doelloos, verlegen, jaloers persoon. Zou die gelukkig zijn? Aristoteles verwacht van niet.

Of kijk eens naar de kolom te weinig. Zou een persoon alle eigenschappen van rechts hebben dan is hij laf, ongevoelig, gierig, krenterig, bekrompen, geveinsd onwetend, lomp, ruziezoekend, schaamteloos en vol van leedvermaak. Waarschijnlijk ook niet de gelukkigste mens op aarde.

Er zijn weinig mensen die alle eigenschappen van een kolom hebben. Soms zit je links, soms zit je rechts of in het midden. Aristoteles geeft je wel een opdracht. Zoek het midden op. Doe alles met mate en je zult gelukkiger worden. Simpel toch?

Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vind dit schema een mooie leidraad. Bij alles wat je doet, kun je je afvragen doe ik dit nu te veel of te weinig? Als je ondeugend 😉 bent, kun je als een schipper van koers veranderen tot je weer het gulden middenpad bewandeld.

Opdracht Alles met Mate:

• Loop het schema van Aristoteles regel voor regel langs.
o Welke gebieden herken jij in jouw dagelijkse leven?
o En waar bevind jij je over het algemeen op dat gebied? In het midden?
Gefeliciteerd!
o Stel jij zit links of rechts van het midden. Hoe zou jij ervoor kunnen zorgen dat je in het midden terecht komt en dingen meer in de juiste mate doet?
• Observeer jezelf een week. Probeer eens een week alles in de juiste maat te doen*. Dus bijvoorbeeld geen chagrijnigheid, geen krenterigheid, geen opschepperij. Draagt het bij aan je aan je geluksgevoel? Of juist helemaal niet?

* Eigenlijk een onmogelijke opdracht. Bijna niemand lukt dit in een mensenleven! Zelfs Mandela zei dat hij maar een eenvoudige man met veel zondes was.

One thought on “Online workshop Alles met Mate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *