Online workshop Belofte maakt schuld

Welkom bij deel 4 van de online training: belofte maakt schuld.

Doel van deze online workshop:
Het kijken wat beloftes en schulden te maken hebben met gelukkiger worden. Plus het oefenen met realistische beloftes doen.

Hoe werkt het?

1. Kijk de video
2. Maak de opdracht na de video
3. Lees het achtergrondartikel
4. Maak de opdracht na het artikel



Opdracht bij het filmpje

1. Beloof jezelf deze week om 1 realistisch ding te doen voor een ander. Bijvoorbeeld een klein cadeautje kopen, een ansichtkaart sturen naar een bekende of boodschappen doen voor een bejaarde buurvrouw. Doe het vervolgens. Hoe realistisch was het?
2. Beloof 1 keer deze week wat minder als iemand je iets vraagt. Dus als een manager, vriendin of mede-commissielid iets van jou wil, zeg het dan toe, maar dan net iets minder. Kijk daarna hoe dat werkt voor jou.
Voorbeelden:
Vraag: “wil jij de was doen?” Antwoord: “ik kan het wel in de wasmachine doen, maar het opvouwen gaat me niet lukken.”
Vraag: “Kun je het morgen af krijgen?”
Antwoord: “Morgen? Oef, dat lukt niet, overmorgen kan wel.”

Laat me weten of het gelukt of niet gelukt is!

Het achtergrondartikel – Belofte maakt Schuld

Belofte maakt schuld is één van de vier wijsheden die jou de komende tijd absoluut gelukkiger gaat maken.” Zo begin ik het filmpje hierboven. Het is nogal een belofte die ik hier doe. Door dit te zeggen heb ik een schuld bij je gecreëerd, want jij zou kunnen zeggen: “Ik heb de afgelopen weken telkens voor een rood licht gewacht, ik heb met mate bier gedronken, ik heb zelfs ’s nachts een andere pyjama gedragen, maar of deze veranderingen me ook echt gelukkiger hebben gemaakt?”

Omdat dit de laatste keer is, is het een goed moment om te vertellen dat deze training is geïnspireerd op het orakel van Delphi. Alle weekthema’s* waren spreuken op dit ooit zo beroemde gebouw in Griekenland. (Helemaal bovenaan deze site zie je een foto van de ruïne)

Vele ongelukkige Grieken gingen met hun grote problemen naar het orakel toe. Ze wilden graag raad krijgen voor belangrijke levensthema’s of prangende problemen. Voor de belangrijkste adviezen voor een gelukkig leven hoefden ze niet naar binnen. Die stonden al op het orakel geschreven. Vorige week schreef ik al dat boven de ingang Ken jezelf stond. Op de zijkanten stond Alles met mate en Belofte maakt schuld. Erasmus noemt ze de beroemdste uitspraken van alle wijzen uit die tijd. Met de grootste humanist van Europa en het orakel van Delphi aan mijn zijde durf ik de belofte dat je wat gelukkiger wordt als je meer leeft volgens deze spreuken daarom te doen.

De uitspraak Belofte maakt schuld vindt zijn oorsprong in de oudheid en had te maken met het je borg stellen voor een ander. De Romeinse schrijver Plinius zei: “schulden gaan samen met veel ellende.” In die tijd kon je je garant stellen voor een man die geld leende en het gebeurde vaak dat de borgsteller uiteindelijk verplicht werd die som voor de schuldeiser neer te tellen.
Dit is vergelijkbaar met ouders die zich nu garant stellen voor de hypotheek van hun kinderen. Krijgen de kinderen het niet voor elkaar om de maandlasten keer op keer te betalen, dan draaien de ouders voor de kosten op.

Het gaat hierbij heel erg om de betrouwbaarheid van de ander. Jij vertrouwt erop dat het je kinderen gaat lukken om terug te betalen. Anders draai je er zelf voor op. Als ik jou geluk beloof met deze onlinetraining is mijn betrouwbaarheid in het geding. En politici? Wilders belofte “dat ga ik regelen,” op de vraag vorige week aan zijn publiek of zij minder Marokkanen wilden,” is schokkend, maar niet zo erg als het lijkt. Homerus zei al: “De beloftes van nietsnutten hebben geen waarde.” En het zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor zijn betrouwbaarheid bij de kiezers.

Onze helemaal samenleving is ingesteld op beloftes en schulden. Bedrijven en verzekeringsmaatschappijen beloven je de beste producten. Ze geven je garanties mee en contracten, maar creëren schulden als ze niet voldoen aan jouw verwachtingen. Als er iets mis gaat, bedenkt je je wel twee keer voordat je weer iets bij ze koopt. In liefdesrelaties zijn er ondanks eeuwige trouw beloven en samenlevingscontracten geen garanties. 1 op de 3 huwelijken sneuvelt.

Het is slim om voordat je iets groots of klein belooft (haast je langzaam) dat zinnetje van Plinius in je oren te knopen: schulden gaan samen met veel ellende, want je betrouwbaarheid is in het geding. Weet dus wat je kan waarmaken (ken jezelf) en beloof niet te veel (alles met mate), want belofte maakt schuld. En zonder schulden ben je echt gelukkiger. Ik hoop, ook voor mijn eigen betrouwbaarheid, dat het werkt voor jou.

* Een uitzondering was haast je langzaam uit week 2. Dit is mijn Romeinse lievelingsspreekwoord dat ik goed vind passen bij de anderen.

Opdracht na het achtergrondartikel
1. Ga bij jezelf na of je jezelf een grote belofte hebt gedaan bijvoorbeeld: een marathon lopen, een boek schrijven of een nieuwe huis vinden. Is deze belofte nog steeds realistisch? Maak een plan om het binnenkort te verwezenlijken. Niet realistisch? Maak het kleiner. Voor deze voorbeelden zou dat kunnen betekenen: maak plannen voor een tien kilometer loop, schrijf eerst in een dagboek voordat je aan de roman begint of ga op zoek naar een nieuwe tent.

One thought on “Online workshop Belofte maakt schuld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *