oude wijsheid voor nieuw geluk

Alle lange tijd ben ik gefascineerd door geluk. Wat is het? En hoe kun je er meer van krijgen? Eerst een voorbeeld van persoonlijk geluk. Mijn nichtje Esther wordt 5 en geeft een feestje. We spelen een variant van pesten. Als je verliest, mag je niet meer meedoen. Ik speel met mijn broer, mijn vriendin en Marte het twee jaar oudere zusje van de jarige job. Esther wil niet meedoen. “Ik ben te klein voor dit spelletje, ” zucht ze. Ze trekt een pruillip, maar blijft aandachtig kijken. In het spel spelen de mannen tegen de vrouwen. Als Esther merkt dat de jongens in het spel aan de verliezende hand zijn, begint ze vrolijk te zingen: “Meisjes zijn slimmer! Meisjes zijn slimmer!” Ze juicht en geeft haar zusje een high five. Ik moet lachen.

Dan keert het tij, zoals dat zo vaak gebeurt in spelletjes (en in het leven). Haar ooms hebben opeens de overhand. Esther kijkt beteuterd, maar dan heeft ze een idee. Ze klimt op mijn nek (sowieso beschouwt ze ons meer als klimrek dan familie) en legt haar handen op mijn ogen. In een spel dat draait om opmerken en reageren is dat een grote handicap. “Kijk eens, kijk eens kraait ze naar alle verjaardagsgasten. Ik heb mijn handen op mijn Japie’s ogen gelegd. Nu kan hij niets meer zien!” En ze zegt het nog een keer en ze moet onbedaarlijk lachen. En ja hoor, het heeft effect. De mannen verliezen aan de lopende band. Esther begint weer te zingen: “meisjes zijn slimmer, meisjes zijn slimmer!” Ze moet nog harder lachen.

Een groot geluksgevoel overvalt me. Wijlen volkszanger André Hazes schreef:
de glimlach van een kind
dat met een trein speelt of een pop
zo een glimlach maakt je blij
daar kan geen feest meer tegen op
We kunnen natuurlijk lachen om zijn gekunstelde teksten (en dat doe ik ook). Maar nu, met mijn schaterende nichtje op mijn hoofd denk ik: had die Hazes toch gelijk? Een paar maanden later denk ik nog vaak aan dit moment, omdat ik me zo intens gelukkig voelde.

Is dat dan alles wat er nodig is voor geluk? Een eenvoudig spelletje en een geniale inval van een kleuter? Of was ik ook gelukkig omdat ik weer een leuke middag met mijn familie had? Of omdat ik een leuk spelletje speelde? De combinatie van factoren?

Alle lange tijd ben ik gefascineerd door geluk. Wat is het? En hoe kun je er meer van krijgen? Ik begon er boeken over te lezen en merkte dat de oude Grieken en Romeinen al over geluk en gelukkig zijn nadachten. En wat bleek veel technieken van deze oude filosofen zijn nog steeds toepasbaar. Sterker nog veel staan gewoon in de huidige management- en zelfhulpboeken. Natuurlijk: beter slim gejat dan slecht verzonnen;-)

Op deze nieuwe site ga ik op onderzoek naar geluk. Je vindt hier mijn laatste bevindingen. Maar beter nog je kunt ze ook elke twee weken in je mailbox ontvangen!

Schrijf je daarvoor hier rechts in en krijg elke twee weken een eZine met tips en technieken voor meer geluk- thuis en op het werk.